Zomerexpositie Heiligen met Passie

Van 10 juli 2022 14:00 tot 18 september 2022 16:00
Geplaatst door yanthe
Activiteiten: tentoonstelling
Gezien: 189

De expositie HEILIGEN MET PASSIE gaat over het martelaarschap van Agatha, patrones van deze kerk en over het martelaarschap van Titus Brandsma, Nederlandse pater Karmeliet en hoogleraar. Op 15 mei jl.is hij heilig verklaard door paus Franciscus.

Bij martelaren denken we al gauw aan christenen die een gruwelijke dood stierven omwille van hun geloof. De gestenigde Stefanus, zestiende-eeuwse doopsgezinden op de brandstapel, de Gorkumse katholieke martelaren in 1572 door de Geuzen vermoord. Of, recent, aan de Franse priester Jacques Hamel, die in 2016 tijdens de mis gekeeld werd door twee IS-aanhangers, die door IS overigens ook tot martelaren werden uitgeroepen.

Heeft het martelaarschap altijd een religieuze achtergrond ?

Martelaar komt van het Griekse woord ‘martus’ en betekent ‘getuige’.

Een martelaar is iemand die, in ere bij de eigen politieke en/ of religieuze groep onder zeer dreigende omstandigheden een gewelddadige dood verkiest boven het gehoor geven aan het bevel van het onderdrukkend gezag.

In de grote religieuze tradities wordt verschillend tegen het martelaarschap aangekeken.

Martelaarschap raakt aan vrijwel alle denkbare vragen over de zin van het leven, extreem lijden en dood, over zelfopoffering, altruïsme en allerhoogste waarden.

De Zomerexpositie in de St. Agathakerk, Grote Krocht 45, openingstijden wo, zat en zon van 14.00-16.00 uur

Nee, dat is niet gemakkelijk. Maar wel nog altijd akelig actueel.

Overzicht van alle culturele activiteiten in en rondom Zandvoort. Van leuke tips, evenementen, voorstellingen, exposities en tentoonstellingen!

Zandvoort

Cultuur Agenda


Een UITzandvoort.nl ontwerp!